https://februaristaking.nl/
 
 
Vandaag herdenken wij de Februaristaking van 1941. Ons kandidaat raadslid Piet de Vries zal aanwezig zijn.
 
 
Waarom herdenken we?
 
De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het is de enige brede burgerlijke protestactie in bezet Europa geweest tegen de anti-joodse maatregelen van de nazi’s. Als blijk van erkenning en waardering verleende koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies “Heldhaftig, vastberaden, barmhartig”, dat sindsdien is toegevoegd aan het stadswapen.

De staking geldt als krachtig symbool van verzet tegen onrecht dat anderen dan de eigen groep wordt aangedaan en als daad van solidariteit met medeburgers die worden gediscrimineerd. De staking was destijds in ons land een bron van inspiratie. De herdenking van de Februaristaking is gericht op het verbinden van het heden met het verleden, gericht op waakzaamheid en tegen elke vorm van discriminatie.

Waar en hoe herdenken we?
Elk jaar op 25 februari rond 16.45 uur start de herdenking van de Februaristaking van 1941bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein met enkele korte speeches en (muzikale)voordrachten. Om 17.00 uur, als de klokken van de Zuidertoren slaan, start het defilé langs de Dokwerker met het leggen van kransen en bloemen. Mensen ontmoeten elkaar bij de vuurkorven op het plein en drinken warme chocolademelk.

 

TROTS Haarlem speerpunt 10: TROTS is tegen tweedeling, op geen énkele manier discriminatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *