Persbericht – 24 februari 2022
 
Trots Haarlem wil Oekraïne écht helpen door opvang in gemeentepanden en via project www.onderdepannen.
 
Trots Haarlem wil dat gemeente Haarlem zelf de touwtjes in handen neemt en direct opvangplekken regelt voor vluchtelingen uit Oekraïne. De partij ziet mogelijkheden om dit te organiseren zonder invloed op de huisvesting van Haarlemmers. Meerdere leden van de partij zijn bereid persoonlijk mensen een plek aan te bieden in hun eigen huis.
 
Na de inval in Oekraïne voelen veel mensen de noodzaak iets voor het land te doen. Zo wil Haarlem de BAVO-kerk gaan verlichten in de kleuren van de Oekraïense vlag. Trots Haarlem roept echter om concrete actie. “De grote kerk in speciale verlichting is leuk voor de mensen hier, maar de slachtoffers in Oekraïne hebben er precies niets aan. De bommen blijven vallen en hier zien we slechts actieloze symboliek”, stelt Sander van den Raadt.
 
Trots Haarlem wil dat de gemeente direct 500 vluchtelingen uit Oekraïne opneemt, zonder te wachten op een verzoek vanuit het COA. Hiervoor kunnen panden worden gebruikt die in het bezit zijn van de gemeente, zodat er geen effect is op de wachtlijsten voor sociale huur.
 
Ook wil Trots dat het project Onderdepnannen.nl, waarbij mensen een vergoeding kunnen krijgen voor opvang van daklozen, van toepassing wordt voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. “Van gelukzoekers uit veilige landen hebben we allemaal criminele last, maar die kunnen niet terug omdat ze de verplichte coronatest weigeren, voor andere groepen worden tot zelfs cruiseschepen aan toe geregeld, dan laten we nu de Oekraïense bevolking, die veel dichterbij ons staat, toch niet in de kou staan?”, vraagt Van den Raadt zich af.
 
Trots Haarlem is zelf direct in actie gekomen. Partijlid Paulien Heesbeen heeft een aantal particulieren bereid gevonden vluchtelingen op te vangen. “Het gaat om gezinnen met kleine kinderen, dat is veel veiliger en stabieler dan asielzoekerscentra voor de hoofdzakelijke christelijke bevolking uit Oekraïne”. Heesbeen heeft weinig begrip voor de bureaucratische houding van de gemeente. “Het gemeentebestuur wil alles via het COA laten lopen maar dat vind ik dikke nonsens. Er is paniek. Kom nu in actie.”
 
Fractievoorzitter Van den Raadt en meerdere leden van de partij bieden een persoonlijke ruimte aan, als Trots Haarlem’s voorstel door het huidige college en burgemeester wordt overgenomen.
 
https://campagnes.degoedezaak.org/campaigns/solidair-met-oekraine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *