Leuk, zo’n nieuwe bomenverordening. Helemaal als de Gemeente Haarlem zichzélf er eens aan gaat houden, want de laatste 10 jaar gaat bouw boven bomen in Haarlem!!
TROTS Haarlem houdt een stevige vinger aan de pols in deze, zodat ons Haarlem niet nóg meer versteend dan het al is en raakt!!

Voor wie wil volgen:
https://haarlemsebomenwachters.nl/kaplijst.html

Home

En teken de petitie van de Haarlemse Bomenridders hier:
https://petities.nl/petitions/geef-151-oude-en-waardevolle-bomen-in-haarlem-een-eerlijke-kans

Haarlemse Bomenridders op Facebook: https://www.facebook.com/haarlemsebomenridders/

Haarlemse Bomenridders

Gemeente wil eerdaags 151 monumentale en waardevolle bomen kappen. Bomen van 50 tot 170 jaar oud. Doodzonde want een aantal zijn te redden en dat is niet goed onderzocht. Donderdagavond wordt er in de gemeenteraad over gesproken. De Haarlemse Bomenridders zullen inspreken en zullen vragen een second-opinion te laten doen waarbij mogelijk behoud voorop staat.
Voorstel aan de gemeente: bekijk de bomen nog eens opnieuw en kijk welke boomsoorten oud kunnen worden en geef ze extra voeding en wat verzorging. Dat kost enkele honderden euro’s per boom en spaart veel geld uit. We krijgen er gezonde bomen voor terug.
We hebben bomen nodig in Haarlem. Oude bomen die groot zijn en schaduw geven op zonnige warme dagen, waar vogels in nestelen. Honderden soorten insecten zijn een voedselbron voor vleermuizen. Bomen zijn een belangrijke schakel in de stadsecologie.
Kappen is niet altijd nodig, vaak kun je met groeiplaats verbetering (wat nieuwe aarde erbij) al veel bereiken. In een stad is de grond na pakweg 50 jaar vaak uitgeput, zoveel voeding zit er niet in stadsgrond.
Geld.
Een boom herplanten kost in Haarlem 4.000 euro. Dus 151 bomen kappen en herplanten kost meer dan een half miljoen.
Voorstel aan de gemeente: bekijk de bomen nog eens opnieuw en kijk welke boomsoorten oud kunnen worden en geef ze extra voeding en wat verzorging. Dat kost enkele honderden euro’s per boom en spaart veel geld uit.
We krijgen er gezonde bomen voor terug.

De Bomenridders maakten een informatie pagina waar ook een kaart op staat met alle bomen.

Haarlemse Bomenridders

Bovendien maakt de gemeente de kapvergunning pas bekend NADAT de bezwaartermijn is verstreken. Nu kun je denken dat de gemeente dat bewust deed om geen bezwaar te krijgen maar het is juist service aan de burgers, immers bezwaar maken blijkt toch zelden iets op te leveren. Dus in gemeente termen: zonde van dat werk van al die bezorgde Haarlemmers, laten we het gewoon over de bezwaartermijn heen tillen. Dan kunnen ze rustig de feestdagen vieren.
Wat een geweldige gemeente is Haarlem toch, en ook zo groen.
We laten ons er niet door weerhouden en hebben meteen toch bezwaar aangetekend.
Te laat publiceren (achterhouden kapvergunning) dat gebeurde 2 weken geleden ook al bij de Nijverheidsweg wat wel 6 bomen kostte want die werden meteen gekapt.
En dan hebben we het nog niet eens over de 14 bijbehorende rapporten zitten er nog niet eens bij.
Misschien is er ergens toch een reden dat Haarlem een van de minst groene steden van Nederland is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *