Stellingen Kieskompas NH Nieuws

 

 

Thema: Wonen en werken

Om het debat goed te kunnen voorbereiden willen we u vragen om uw antwoorden uitgebreid te motiveren. Alleen zo kunnen we zien waar de nuances zijn en de juiste personen tegenover elkaar in het debat plaatsen.

De gemeente Haarlem moet veel meer doen om mensen met sociale behoeftes (daklozen, verslaafden en vluchtelingen) te huisvesten

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

x

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Vluchtelingen niet die zorgen voor langere wachtlijsten. Daar zou de gemeente een apart systeem voor moeten maken, bv kluswoningen, panden die in eigen bezit zin, of tijdelijke woningen op eigen gemeente grond. Wachtlijsten van 10-12 jaar voor een sociale huurwoning is te lang. Trots wil iedereen die 18 jaar lang in Haarlem woont, maar niet zelfstandig, voorrang geven. De zonen en dochters kunnen dus een eigen woning krijgen ipv tot minimaal hun 30 ste thuis zitten. Domus plus en Skaeve Huse op Schoteroog, mooi uitzicht op het Spaarne en het Fort.

 

Leegstaande winkels en bedrijfspanden in de Waarderpolder moeten weer beschikbaar worden voor huisvesting

Helemaal niet mee eens Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Er moet ook een woonfunctie komen in de Waarderpolder. Maar dan Woon-werk straten als het aan Trots Haarlem ligt. Leegstaande winkels of bedrijfspanden zijn er nauwelijks in de Waarderpolder en dan ga je je ook op glad ijs begeven. Wonen boven winkels of bedrijfspanden en bouwen bij Oostpoort als eerste stap.

De coronacrisis dwingt Haarlem nog meer om de ondernemers in de binnenstad te helpen

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

x

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Helemaal eens, we hebben niet voor niks met een lijkkist door de stad gelopen, om aandacht te vragen voor het bijna uitsterven van de horeca en cultuur.

Veel ondernemers moeten toch steun terugbetalen en krijgen de uitgestelde belasting daar nog overheen. Rare coronaregels van sluitingstijden en coronapas zorgen slecht voor het beperkt terugverdienen van verloren omzet. Die zaken dus ook ze snel mogelijk van tafel. Tevens vindt wil Trots extra hulp, zoals het langer openhouden van de extra terrassen en het kwijtschelden van de precariobelasting.

Als we nu de cultuur en horeca sector laten doodbloeden krijgen we daar eeuwig spijt van en zal Haarlem nooit meer Haarlem zijn. Of Spaarndam !

ps waarom weer die rare tweedeling in de stelling, elke ondernemers moet worden geholpen, niet alleen die in de binnenstad

 

De komst van expats is een zegen voor Haarlem

Helemaal niet mee eens Niet mee eens

x

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Ook expats, hoe waardevol wellicht voor grote multinationals, zorgen voor verdringing van de gemiddelde Haarlemmer op de woningmarkt. Vooral het opjagen van de prijzen is een probleem. Huizen in gemeente Haarlem zijn inmiddels onbetaalbaar voor Jan Modaal. Opkopen van woningen moet voorkomen worden. Wij waren ook voor de zelfbewoningsplicht. Trots wil de grens van koopwoningen die eerst aan inwoners van de gemeente Haarlem moeten worden aangeboden ophogen naar 700.000. Verder wil Trots juist voorrang voor de zonen en dochters van Haarlem.

 

Haarlem moet geen huizen bouwen voor Amsterdammers

Helemaal niet mee eens Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

x

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Huizen voor Haarlemmers is de slogan van Trots. Woon of werk je hier en heb je dus binding dan mag je eerst. Huizen tot 700.000 eerst aanbieden aan Haarlemmers. We bouwen hier in gemeente Haarlem voor Haarlemmers en Spaarndammers, niet voor Amsterdammers die een ton boven de vraagprijs bieden. Originelen muggen worden verdreven naar Beverwijk en IImuiden. Dat moet stoppen.

 

De woningnood dwingt de gemeente om soms pijnlijke keuzes te maken: minder groen, meer hoogbouw

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Ja bijvoorbeeld de keuze accepteren dat Haarlem vol is om iedereen maar een plek te geven, ook onder ogen zien en stoppen met extreem verdichten, zodat de leefbaarheid achteruit gaat, het groen verdwijnt en er gestuurd wordt op gedwongen betaald parkeren in heel Haarlem.

 

Ieder kind moet op de eerste keuze voor de middelbare school terecht kunnen, ook als dat betekent dat scholen moeten worden uitgebreid

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Exact ons standpunt verkiezingsprogramma. Nu moeten kinderen al hun top 7 “voorkeur” scholen aangeven, terwijl er bij sommige richtingen niet eens 7 scholen zijn. Of scholen liggen in een andere gemeente een uur fietsen. Een punt wat Trots heeft aangekaart en waar nu een raadsmarkt over komt. Absurd ook dat het een na grootste stadsdeel Schalkwijk niet eens een havo/vwo school heeft. Waarom moeten kinderen uit Schalkwijk wel ver fietsen en kinderen uit andere stadsdelen niet. Het begon al toen de politiek vroeger het Teylercollege liet mislukken door nooit de beloofde nieuwbouw te leveren. Vanaf nu gaat het anders als het aan Trots Haarlem ligt.

 

De gemeente Haarlem moet de komende jaren meer doen om betaalbare huisvesting voor de eigen inwoners te realiseren, zowel in het huur- als in het koopsegment.

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

x

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Zo is het. Trots Haarlem zit in de politiek van de gemeente Haarlem. Dus wij zijn er voor de inwoners van onze gemeente en niet voor andere zaken. In de politiek zit je sowieso al nooit voor jezelf maar voor de mensen van Haarlem en Spaarndam. Steeds vaker lijkt het of oorspronkelijke bewoners worden verdreven, hetzij omdat men van buiten alles opkoopt of huurhuizen wordt gerenoveerd en “duurzaam” worden gemaakt, maar daarna zo duur zijn dat de oorspronkelijke bewoners niet terug kunnen keren vanwege de hoger geworden huurprijs. Zie bv Bavodorp. https://woneninbavodorp.nl/

 

De gemeente moet meer investeren in sociale huurwoningen in het centrum

Helemaal niet mee eens Niet mee eens Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

mee eens. tegen tweedeling. CollegeD66 CDA PvdA Groen Links heeft de mondvol tegen de tweedeling te zijn, maar puntje bij paaltje en als het geld gaat kosten is niemand thuis. Meerwijk bestaat voor 85% sociale huur dat kan ook niet gezond zijn. Meer sociale huur aan de Westkant, ook als dit meer kost. Maar gettovorming in bepaalde wijken moet voorkomen worden. Trots heeft op basis van een rapport over de toekomst van Oost, waar gewaarschuwd wordt dat teveel groepen zonder echt toekomstperspectief bij elkaar komen te zitten, een motie ingediend. We riepen op niet alle statushouders in de allerlaagste klasse sociale huur te stoppen maar meer te spreiden om tweedeling tegen te gaan. Deze groep dus ook een klasse hogere sociale huur te geven om beter te kunnen spreiden. Tot onze verbazing stemden alle andere partijen tegen deze uitweg uit de ellende.

De gemeente moet meer investeren in meer levendige buitenwijken

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Trots wil meer cultuur naar bijvoorbeeld Oost, Noord of Schalkwijk. Een mooi gemixt depot museum van de bekende musea is ons idee. Een Hannie Schaft museum in de Koepel was ons idee en wordt nu voltooid.

Waarom niet als je dan toch hoogbouw bouwt in Schalkwijk, daar meteen het Manhattan van Haarlem van maken. De onderste lagen gebruiken voor parkeren en boven op het dak een zwembad en park. De huidige politiek denkt veel te bekrompen.

 

 

Thema: Sport en cultuur

 

Om het debat goed te kunnen voorbereiden willen we u vragen om uw antwoorden uitgebreid te motiveren. Alleen zo kunnen we zien waar de nuances zijn en de juiste personen tegenover elkaar in het debat plaatsen.

 

 

Kleine culturele instellingen moeten meer geld krijgen, ook als dat ten koste gaat van de grotere culturele instellingen zoals het Frans Hals Museum

 

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Ja er zijn meerdere kleine culturele instellingen die echt eer rol hebben op lokaal gebied. De grote instellingen, die ook belangrijk zijn voor de uitstraling van de stad zijn belangrijk voor de toeristen. De toeristen besteden dan hopelijk weer geld aan de horeca door te blijven eten en drinken in ons mooie Haarlem.

Het is dus een balans die gezocht moet worden. Bij de hele grote instellingen moet goed naar de collectie gekeken worden en wat er (soms al decennia) in de depots ligt. Trots wil de stukken uit de depots ook gaan gebruiken in bijvoorbeeld een gecombineerd museum in Schalkwijk. Hiermee verander je ook de toeristen stroom en wordt meer van Haarlem ontdekt dan alleen het centrum.

Dat wethouder Botter niet zijn beloftes nakwam bij de verkoop Egelantier en hoe weinig m2 daar overbleef voor cultuur is natuurlijk een blamage. Dat was de uitgelezen mogelijkheid meerdere kleine culturele instellingen te clusteren. Nu doorpakken met een mooie nieuwbouw locatie buiten het centrum.

 

De gemeente heeft voldoende oog voor de Haarlemse nachtcultuur

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

x

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Nee, Jos Wienen is wel in gesprek maar luistert helemaal niet. De Smedestraat is de horecastraat, maar door de woningbouw daar zie je problemen van mijlenver aankomen. Bewoners zullen akkoord moeten gaan dat daar horeca is en bewust zijn dat dat overlast kan geven voor ze er gaan wonen. Nu met de actie “De nacht staat op” zie je ook weer dat Burgemeester Wienen keihard optreden aankondigt, terwijl bij eerdere actie van cultuur en horeca en winkels wel coulant werd opgetreden. Waarom dit verschil. Ook blijft hij maar doorgaan over aanpassen sluitingstijden om zo te dwingen dat elke bezoeker voor 02:00 uur binnen moet zijn. Daar zitten de bezoekers en de eigenaren niet op te wachten, maar Jos blijft er maar op terugkomen. De Haarlemse nachtcultuur heeft als eerste een nieuwe burgemeester nodig.

 

Haarlem moet meer ruimte geven aan initiatieven uit de nachtcultuur

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Maar dan niet met de sluitingstijden dwingen dat al het bezoek voor bijvoorbeeld 02:00 uur binnen moet zijn. Meer creativiteit toejuichen. De nachthoreca is nu 2 jaar onafgebroken gesloten geweest. De meeste staan op de rand van de afgrond en hebben al hun spaargeld er door heen zien vliegen. Nu onvoorwaardelijke steun voordat Haarlem helemaal de slaaphoofdstad van Nederland wordt.

 

Haarlem moet zich weer profileren als sportstad

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Ooit was Haarlem sport-, cultuur- en Bloemenstad. Waar is het mis gegaan, dat dit zo verloederd is. Wees eens trots op je stad en ga ergens voor. De honkbalweek weer goed op de kaart en zoals wij al jaren zeggen, betaald voetbal terug in de hoofdstad van Noord Holland. We hadden nota bene de oudste club van Nederland. HFC Haarlem werd in 1889 opgericht. Trots wil werken aan een terugkeer in betaald voetbal (mannen en/of vrouwenvoetbal).

Haarlem moet doorgaan met zich profileren als culinaire hoofdstad

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Ja dit niet verloren laten gaan, Haarlem staat met de enorme hoeveelheid kwaliteitsrestaurants goed aangeschreven. Parkeertarieven voor de eerste 2 uur drastisch naar beneden na 18:00 uur zodat je tenminste iets rustiger kunt genieten van je diner.

 

Het is soms te druk in de stad. Toeristen moeten net als in Amsterdam ontmoedigd worden om naar Haarlem te komen

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

x

Mee eens

 

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Voor de corona was dat inderdaad een probleem, wat je je nu nog nauwelijks kunt voorstellen. maar spreiden is ook een oplossing. Zorg dat er niet alleen in het centrum iets te zien en te doen is.

 

De gemeente moet de terugkeer van een profvoetbalclub stimuleren

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

x

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Het standpunt van Trots Haarlem sinds 2010 toen wij begonnen: Haal betaald voetbal terug naar Haarlem Mooi dat een paar partijen nu ook het licht zien. HFC Haarlem opgericht in 1889 had nooit verloren mogen gaan, het was de eerste club in Nederland. Trots zal op alle mogelijke manieren meewerken aan de terugkeer van betaald voetbal. Oostpoort onderzoeken of daar een stadion mogelijk is die combi kan doen met een markthal en woningen.

Thema: Bereikbaarheid en milieu

 

Om het debat goed te kunnen voorbereiden willen we u vragen om uw antwoorden uitgebreid te motiveren. Alleen zo kunnen we zien waar de nuances zijn en de juiste personen tegenover elkaar in het debat plaatsen.

 

 

Er moeten meer autoluwe straten komen in Haarlem, ook bijvoorbeeld buiten de binnenstad

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

x

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Moet niks. Alles in overleg met bewoners, bewoners die het laatste woord hebben. Opmerkelijk dat dit college D66 Groen Links CDA PvdA zo nadrukkelijk wil dat er overal betaald parkeren komt en de auto steeds verder in de ban moet. Auto’s die echt over 10 jaar bijna allemaal elektrisch zijn, dus qua uitstoot helemaal niet meer slecht voor het milieu zijn. De enige andere reden is dat auto pesten en steeds meer bouwen zonder bijbehorend parkeren leidt tot chaos in de straten. Parkeerdruk wordt zo kunstmatig opgevoerd, waarna gemeente geld kan gaan verdienen aan het invoeren van parkeervergunningen. Met alternatieven komt men niet, lightrail een tram, metro of meer buslijnen naar slecht bereikbare delen, parkeren rond de stad en met ov verder, niks van dit alles. Want geld is belangrijker dan problemen oplossen. Trots stelde een referendum voor toen bekend werd dat men overal betaald parkeren wil, maar ALLE partijen waren tegen (behalve Trots ). Tot zover dus de burger participatie.

Het vuurwerkverbod moet worden teruggedraaid

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Zelfs de politie en burgemeester ontraden destijds het verbod wat er moest komen van Groen Links, PvdA, Actiepartij, ChristenUnie en CDA. We zagen afgelopen jaarwisseling al dat het verbod niet werkt. Wat wel moet is mensen met illegaal vuurwerk kei en keihard aanpakken en mensen die hulpverleners belagen direct lik op stuk beleid en de cel in. Normaal siervuurwerk traditie behouden.

 

De gemeente moet strenger controleren op foutgeparkeerde fietsen 

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

x

Mee eens

 

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Misschien eerst strenger optreden bij het stelen van fietsen. Daar is al geen capaciteit voor. Zorg dat er meer stallingen komen nu iedereen uit de auto wordt gepest. De nieuwe stalling in oude V&D pand was grote wens van Trots. Zorg ook dat er in elke fietsenstalling een openbaar mindervalide toilet komt. Zo zullen fietsstallingen ook meer bekend worden, waardoor de kans groter wordt men hier parkeert ipv recht voor een winkeldeur. Fietsen die op de blindengeleide- of ribbelstrook staan direct verwijderen.

 

De komende jaren is een forse investering nodig in de Haarlemse wegen en fietspaden 

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Het college kwam laats met 12 miljoen overschot, omdat er niks aan onderhoud is gedaan. De 12 miljoen werd uitgedeeld aan leuke college dingetjes. Straten en stoepen liggen er schandalig bij. Al heel lang pleit Trots ervoor om bij wegenonderhoud voortaan van buiten naar het centrum te werken. Nu liggen straten in bv Schalkwijk er opvallend slechter bij. Het fietspad Rijksstraatweg was helemaal het toppunt maar wordt nu aangepakt. Veel anderen verdienen nog aandacht en goede verlichting. Klachten over losse stoeptegels zijn schering en inslag bij Trots. We noemen dit inmiddels de #wiptegels en hebben hier, naast de 30KM aparte aandacht voor.

Haarlem moet zo snel mogelijk een tramverbinding krijgen met Amsterdam

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

x

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Lightrail verbinding naar Amsterdam stond al in ons vorige verkiezingsprogramma, toen ROVER ook het partijprogramma op dit punt schreef.

 

 

Begin dit jaar hebben wij aan de inwoners in uw gemeente gevraagd wat voor hen het belangrijkste onderwerp is dat momenteel in de gemeente speelt. NH Nieuws zal de komende periode over deze hete hangijzers publiceren. Tot slot willen we u vragen om namens uw partij te reageren op onderstaande hete hangijzers, zodat dit door NH Nieuws in hun verhalen kan worden meegenomen.

 

 

The Only Way is Up: het moet hoger, want in de breedte is het aantal woningen dat nodig is niet meer haalbaar

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Ik zie veel kansen in Schalkwijk om daar het Manhattan van Haarlem te maken. Hoogbouw met ondergronds parkeren, balkons op de zonkant, park en zwembad op het dak, prachtig uitzicht. Net als de flats in Hongkong

 

Als er geen hoger voortgezet onderwijs in Schalkwijk bij komt, blijft de stad verdeeld

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

x

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

100% eens. Schalkwijk is straks het 1 na grootste stadsdeel (na Noord) maar kinderen hier mogen eindeloos fietsen om naar een school te gaan. Als je nu eens van de tweedeling en het stigma over Schalkwijk af wil, laat je als politiek zien dat je juist wél voor Schalkwijk bent en tegen de tweedeling en bouw je daar gewoon een mooie mavo havo vwo school. Punt uit.

 

Maak van Haarlem de eerste echte fietsstad van NL

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

x

Neutraal

 

Mee eens

 

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Haarlem is forensenstad , de meesten werken buiten Haarlem. 75.000 forensen per dag, dat kun je niet allemaal oplossen met de fiets. Jaren geleden maakte ik in het HD al een mooie reportage over rare korte opstelstroken op het fietspad of onlogische overstek plekken Daar is nog niks aan veranderd. Dat bevestigt dat men in Haarlem veel roept wat niet mag maar niet met alternatieve oplossingen gekomen wordt.

De gemeente moet nog meer de portemonnee trekken om de armere inwoners bij te staan, door bijvoorbeeld de helft van de afvalstoffenheffing kwijt te schelden

Helemaal niet mee eens Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Maar arme inwoners zijn ook de werkende mensen met een baan inmiddels. Dus staar je niet blind op de minima, maar Jan Modaal komt door de enorme vaste lasten stijging ook niet meer rond met zijn of haar salaris.

 

Er moeten meer woningen komen voor starters op de woningmarkt

Helemaal niet mee eens

 

Niet mee eens

 

Neutraal

 

Mee eens

x

Helemaal mee eens

 

Waarom heeft u bij de vorige stelling voor dit antwoord gekozen?

Ja. Al heeft Trots ook het idee om juist de zonen en dochters van Haarlem voorrang te geven op de mega wachtlijst van 12 jaar. Woon je 18 jaar in de gemeente Haarlem maar heb je nog niet een zelfstandige woning gehad, dan krijg je juist voorrang. De kans dat kinderen tot hun dertigste bij papa en mama moeten wonen wordt zo kleiner.

– – – – – – – – – EINDE – EINDE – EINDE – EINDE – EINDE – EINDE – – – – – – – – –

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *