HAARLEM – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Haarlem, voelt het Haarlems Nieuwsblad wekelijks enkele lijsstrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer:
Sander van den Raadt van TROTS Haarlem

– Er zou een permanent verbod op de verkoop van vuurwerk in Haarlem moeten komen

Nee, dit heeft geen effect als het elders wel te koop is. (waterbedeffect) Trots wil vuurwerk behouden, illegaal vuurwerk en belagen van hulpverleners keihard aanpakken. Maar vuurwerk traditie behouden.

– In heel Haarlem zou betaald parkeren ingevoerd moeten worden, om gebruik van fiets, ov of deelauto’s te stimuleren

Dat is exact wat college PvdA,D66,GroenLinks,CDA wil. Trots wil juist een ander systeem: gratis parkeren in je eigen wijk als basis. Ozb en parkeergeld zijn de melkkoe van de gemeente, vandaar dat men geen echte oplossing wil, bang om inkomsten te verliezen.

– De gemeente zou Haarlemse zorgmedewerkers een bonus moeten geven voor het werk van de afgelopen twee coronajaren.

Kan denk niet, wel zou men bv cruciale banen (die men in de stad wil behouden) een lagere ozb kunnen laten betalen. Maar sowieso zouden voor alle bewoners lagere lasten moeten gelden nu de inflatie al naar 7,5% is gestegen.

– De huidige woningnood maakt het noodzakelijk om ook in de Waarderpolder en/of groene zoom bij te gaan bouwen.

Trots wil nooit in het schaarse groen van de zoom bouwen. Waarderpolder wel, daar kun je woon winkelstraten maken en goed bouwen bij station Spaarnwoude. Ook meteen een mooi voetbalstadion met multi sport accommodaties ?

– Haarlem zou een extern onderzoek moeten instellen naar de fietsveiligheid in de stad

Ja prima idee. Wel alles autoluw willen maken, maar niet nadenken over alternatieven. Fietspaden worden steeds drukker. Opstelstroken worden overvol en gevaarlijk. Parkeeroverlast fietsen aanpakken met stallingen. Maak in elke fietsgarage een rolstoeltoegankelijk openbaar toilet wil Trots Haarlem. Houd het centrum ook bereikbaar voor mindervaliden!

– De gemeente zou meer subsidie vrij moeten maken voor het verduurzamen van woningen.

Wel voor iedereen, ongeacht koop of huur, ongeacht je inkomen. Vervoersarmoede en energiearmoede raken bewoners steeds harder. Inflatie naar record hoogte, houd wonen in Haarlem/Spaarndam betaalbaar voor onze inwoners zegt Trots Haarlem.

– Haarlem moet meer doen voor de door corona getroffen horeca- en cultuursector in de stad.

Ja Trots spreekt veel ondernemers die echt bijna failliet zijn. Zij hebben eerst wel steun ontvangen maar moeten die weer (deels) terugbetalen. De uitgestelde belasting moet ook nog betaald worden. Ons voorstel om precariobelasting tijdelijk af te schaffen. Echte steun voor mkb, horeca en cultuur is dat zij gewoon weer open gaan. Denk lokaal zelf na!

7 vragen aan:

 

 –  Vertel eens iets over jezelf: naam, leeftijd, waar woon je en met wie? En wat betekent Haarlem voor jou?

Sander van den Raadt, 50 jaar, de Boerhaavewijk, Schalkwijk met Rosario Ruiz en zonen Sam en Max. Haarlem betekent voor mij, de prachtige stad dichtbij met de escape naar de groene zoom, het bos en het strand.

– Waar ligt – naast in de politiek – nog meer je passie (heb je een mooie hobby bijvoorbeeld)?

Vanaf mijn hele jonge jeugd wil ik al in de politiek. Ik zag vaak het vragenuurtje en vroeg me af waarom er niet gewoon Ja of Nee geantwoord werd. Vaak begint het met een Ja die dan na 15 minuten beantwoording toch een Nee blijkt, maar dan is iedereen in de tweede kamer al in slaap gevallen.

Ook ging ik in 2010 in de politiek omdat toen 48% niet meer ging stemmen. Ik wilde weten of die mensen zo gelukkig waren, of ze juist alle hoop in de politiek waren verloren. Vaak is het dat laatste en ik wil die groep een stem en het vertrouwen terug geven. Als ik tijd heb hou ik van gamen, maar tijd over hebben wordt zeldzaam.

– Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?

Ik had vroeger lang haar, heb als raadslid geslapen bij de daklozen. Dat Haarlem betaald parkeren per minuut ging invoeren in garages (ipv 30 minuten) en we het rubbergranulaat uit kunstgras hebben gehaald komt door jarenlang volhouden door Trots Haarlem.

– Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?

Participatie. Ons standpunt is meepraten, meedoen en meebeslissen. Er zijn zo veel klachten over de participatie, bij de Domus plus, het Anton Pieckhofje, Spoorzone, Nieuw Zuid, noem maar op. Dit hele proces gaan we terughalen en onderbrengen bij wethouder participatie Sander van den Raadt.
De schijninspraak stopt en de burgers krijgen het laatste woord.

– Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?

Het vertrouwen terugbrengen en het geloof in eerlijke politiek die er is voor de burgers en bewoners. Daarom lijkt het mij ook de meest logische stap om een college te vormen van geheel nieuwe partijen, die nog niet eerder achter de knoppen hebben gezeten. Zoals Trots Haarlem

– Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?

Om te zien dat het ook echt anders kan, dan elke vier jaar dezelfde 6 partijen in een andere samenstelling. Sommige partijen zijn alleen nog maar gericht op besturen, na 60 a 70 jaar onafgebroken aan de macht, zoals het PvdA. Wij staan inmiddels 3x meer voor de arbeiders dan die partij ooit gedaan heeft, meer voor groen dan Groen links en meer voor ondernemers dan VVD.  Veel (oude bekende landelijke) partijen krijgen stemmen omdat ze het imago hebben voor een bepaalde doelgroep te staan terwijl dat al lang niet meer zo is. Wakker worden, stem eens echt iets anders.

– Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…

Ze in ieder geval geen spijt hebben gehad van hun stem op Trots Haarlem. Trots Haarlem is de partij die sinds 2010 het meest bij de wijkraden, buurthuizen en bewoners is langs geweest om met hen te spreken en naar ze te luisteren en bewoners het partijprogramma laten maken. Dat zullen we blijven doen. En onze instelling zullen we verspreiden in de hele ambtenaren organisatie. Wij zijn hier voor de burgers en niet andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *