Paulien Heesbeen, 54 jaar, getrouwd, drie kinderen en tien kleinkinderen, woont in de woonwagen aan de Amelandstraat in Haarlem. Ze is lid van de wijkraad Molenwijk, houdt als buurtouder een oogje in het zeil op de jeugd, is voorzitter van Woonwagen Belangen Haarlem, én nu ook verkiesbaar als gemeenteraadslid. Bijzonder detail: ook dochter Marina en kleindochter Delilah hebben zich kandidaat gesteld.

Het standplaatsentekort staat hoog op de agenda van Paulien Heesbeen. ‘Ik ben eigenlijk al heel lang bezig om meer standplaatsen voor elkaar te krijgen, maar vond nergens aansluiting’, zegt ze. Tot het beleidskader uitkwam. Zich gesteund wetend door het Rijk stapte ze naar alle gemeenteraadsfracties en ging het gesprek aan, samen met andere vertegenwoordigers van het inmiddels opgerichte Woonwagen Belangen Haarlem. Resultaat: het roer ging om, uitbreiding van de standplaatsenvoorraad is het beleid geworden van de gemeente Haarlem.

Paulien: ‘Als je wat wilt, dan moet je er ook actief mee bezig gaan. Het valt mij op dat er heel veel geroepen wordt in groepen, maar geen actie ondernomen wordt. Daar bereik je niks mee. Je moet echt zelf binnen je gemeente aan de slag gaan.’

Als voorzitter van Woonwagen Belangen Haarlem zit Paulien nu om tafel met de burgemeester, wethouder en woningcorporatie om de plannen verder uit te werken. ‘Bijna wekelijks hebben we ook overleg met alle locatievertegenwoordigers. We hebben elf locaties binnen Haarlem en van elke locatie is een vertegenwoordiger aangesloten bij Woonwagen Belangen. Punten die we bespreken, zijn onder andere wat er speelt, hoe we de toewijzing moeten regelen, wat de behoefte is.’

Een actieplan is momenteel in ontwikkeling. ‘Dat hebben we een aantal malen op een laag pitje moeten zetten, dat heeft natuurlijk vertraging opgelopen vanwege corona ook.’

Als ze wordt gekozen wil Paulien zich ook gaan inzetten voor ouderen en de jeugd. ‘Het gaat heel slecht met de ouderenzorg, die is steeds minder geworden. En voor de jeugd is in onze wijk niks tot weinig. Een hele hoop is natuurlijk wegbezuinigd. Dus er zijn meer groepen die aandacht verdienen maar dat nu niet krijgen.’

Paulien staat op nummer zes op de kieslijst voor Trots Haarlem. Ze is door de partij gevraagd zich kandidaat te stellen. ‘Daar heb ik heel lang over na moeten denken hoor, dat is niet iets wat je zo maar doet. Politiek is vrij ingewikkeld.’ Toch heeft ze ‘ja‘ gezegd. Paulien: ‘Trots Haarlem gaf meteen thuis toen we aanklopten. Nog wel meer partijen hoor, maar je moet ook raakvlakken hebben.’ Die vindt ze onder meer in het motto van de partij: de Haarlemmers beslissen en niet Den Haag. Paulien: ‘We willen dat de bewoners van Haarlem zelf veel meer inspraak hebben, bijvoorbeeld via een referendum. ‘

Paulien is niet de enige met politieke ambities in de familie. Dochter Marina (32) staat op dezelfde kieslijst, zij het een stuk lager, en ook kleindochter Delilah van 14 jaar is verkiesbaar, vertelt Paulien alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Een kind van veertien op de kieslijst, dat kan toch niet…? Jawel, zegt Paulien, en ze verwijst naar de Kieswet. Daarin staat, zij het in andere bewoordingen, dat iemand 18 jaar moet zijn op het moment dat hij of zij zitting neemt in de gemeenteraad.
Nu wordt die raad voor vier jaar geïnstalleerd, en gemeenteraadsleden kunnen elkaar tussentijds afwisselen. Dat betekent dat Delilah in theorie nog net een paar maanden deel zou kunnen nemen in de raad op het moment dat ze 18 wordt, als ze genoeg stemmen krijgt.

Het lijkt misschien meer een maas in de wet, dan dat het ook zo is bedoeld. Aan de andere kant: het geeft Delilah, die hoogstwaarschijnlijk het allerjongste kandidaat-gemeenteraadslid ooit is in Nederland, ook de kans te groeien in het ambt. Paulien: ‘Ze heeft nu bijna vier jaar de tijd om als het ware opgeleid te worden als raadslid. Als ze dat tegen die tijd ook zou willen, en ik denk wel dat ze dat wil. Ze kan heel goed haar mening geven, goed verwoorden wat ze wil. ‘

Geheel onvoorbereid gaan ook Paulien en dochter Marina straks de verkiezingen niet in. ‘We zijn nog aan het leren hé, volgen heel veel trainingen en cursussen die door de partij worden geregeld. ‘De stemmen die Delilah straks krijgt, mag ze trouwens doorschuiven naar iemand anders op de kieslijst. En het zal niemand verbazen als dat oma Paulien op nummer zes zou zijn. En dat geldt misschien ook wel voor de stemmen van dochter Marina, mocht Paulien nog net een zetje nodig hebben om verkozen te worden tot gemeenteraadslid in Haarlem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *